Zoeken
Sluit dit zoekvak.
IMG_9036

Wildkamperen met jonge kinderen in Zweden

Inhoudsopgave

Deze zomer brachten we een heerlijke vakantie door in Zweden met onze dochters van 3 en 5 jaar. We begonnen onze reis met een bezoek aan vrienden die dit jaar naar Zweden zijn geëmigreerd, waar we een week lang genoten van hun gezelschap en de prachtige omgeving. De tweede week besloten we om een nieuw avontuur aan te gaan: een nachtje wildkamperen in de ongerepte Zweedse natuur.

Wildkamperen met onze meiden stond al even op mijn verlanglijstje, en Zweden, met zijn uitgestrekte bossen, meren en het Allemansrecht, is uiteraard de perfecte plek voor dit avontuur.

Toen we van een ander gezin hoorden dat ze een meerdaagse kanotocht gingen maken en onderweg gingen wildkamperen, voelden we meteen dat dit ook voor ons de ideale manier zou zijn. In plaats van te moeten sjouwen met kampeerspullen en kleine kinderen, konden we alles eenvoudig in de kano laden. Het idee om de dag door te brengen op het water en ’s avonds aan te meren op een afgelegen plek om daar onze tent op te zetten, klonk als het perfecte avontuur voor ons gezin.


Waarom wildkamperen met kinderen?

Misschien vraag je je af waarom je in hemelsnaam zou gaan wildkamperen met jonge kinderen. Is dat niet veel te spannend, gevaarlijk, of ingewikkeld? Maar ik kan je verzekeren dat wildkamperen met kinderen echt een heel leuk avontuur is.

Wildkamperen is de perfecte manier om je kinderen te laten zien hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om gelukkig te zijn. Je leeft op deze manier tijdelijk volledig in de natuur. Ver weg van de drukte en het comfort van alledag. Je kinderen krijgen de vrijheid om te spelen, te ontdekken en te leren in de open lucht, zonder de afleiding van technologie of speelgoed.

Bovendien is wildkamperen een mooie manier om je kinderen te helpen zelfstandigheid en zelfvertrouwen op te bouwen. Met elkaar ga je op zoek naar een geschikte kampeerplek, zetten jullie samen de tent op, en natuurlijk het hoogtepunt: samen een vuurtje stoken voor het avondeten.


Onze ervaring met wildkamperen met jonge kinderen in Zweden

Nadat we hadden besloten om een kanotocht te combineren met een nachtje wildkamperen, was het even zoeken naar een geschikte plek. Er zijn verschillende aanbieders waar je een “all-in” tocht kunt boeken. Hierbij krijg je een kano, kampeerspullen, een uitgestippelde route, en soms zelfs eten en drinken mee. De tochten die ik kon vinden, waren echter alleen geschikt voor oudere kinderen (8+) en bovendien behoorlijk prijzig.

Wij kozen er daarom voor om zelf ergens een kano te huren en “op eigen houtje” op pad te gaan. We vonden een fijne kanoverhuur (Petrus Kajak) in het dorp Hätte, gelegen aan het Sommen meer. We huurden hier een 4 persoonskano voor 24 uur (kostte minder dan €50). De kano was groot genoeg voor onze spullen, 2 volwassenen en 2 kinderen. Helemaal top dus!

Het vertrek

Omdat het ons vooral om het wildkampeer avontuur ging en niet om een lange kanotocht maken, besloten we de kano vanaf de middag te huren. Zo konden we 2 uurtjes kanoën, ergens een plekje zoeken en dan de volgende dag weer terug kanoën.

Helaas stond er de dagen dat wij er waren een redelijk harde wind. De man van de kanoverhuur raadde ons daarom aan om zuidelijk langs de kust te kanoën en niet verder het meer op te gaan (waar kleine eilandjes lagen die we eigenlijk wilden ontdekken). Dat vonden we wel jammer, maar we besloten zijn advies aan te nemen, want omslaan met 2 kleine kinderen en onze spullen leek ons uiteraard geen fijn alternatief.

We kregen een kaart mee, waarop hij alvast wat plekken had aangewezen waar je goed zou kunnen kamperen. Vol goede moed gingen we dus het water op. We waren van tevoren bang dat het niet zou passen met al onze spullen, maar dat bleek reuze mee te vallen.

De kanotocht

Vervolgens gingen we het water op en kon het avontuur beginnen! Ik vond het toch wel een stoer gevoel hoor, zo met al onze spulletjes en meiden in de kano. Rustig peddelend gingen we in zuidelijke richting. De meiden hadden allebei ook een klein peddeltje meegekregen, super leuk! Vooral Lieve vond het leuk om ook mee te peddelen.

Het was een warme zonnige dag, dus heerlijk om op het water te zijn. Halverwege maakten we een stopje op een strandje, waar we even wat zwommen en een kleine picknick hielden. Daarna vervolgden we onze weg en toen was het al tijd om op zoek te gaan naar een geschikte kampeerplek. Dat bleek nog lastiger dan gedacht!

De rotsachtige kust wisselde zich af met dikke bossen, zonder een open plek. Bovendien mag je niet in de buurt van een woning staan, dus de meeste strandjes die we tegenkwamen vielen af omdat daar ook een (vakantie)woning stond. Na wat zoeken vonden we gelukkig uiteindelijk een fantastische plek.

Onze wildkampeerplek

Verscholen achter wat bomen, vonden we een idyllisch strandje waar we onze kano konden aanleggen. Via een klein paadje omhoog, kwamen we op een open stukje grond in het bos. Vanaf hier had je prachtig uitzicht over het water en er was genoeg ruimte om onze tent op te zetten. Het was duidelijk dat dit een populair wildkampeerplekje was: er stond een klein bankje en er lag zelfs een stapeltje brandhout.

We laadden dus al onze spulletjes uit en zetten onze tent op. Toen was het tijd om een kampvuurtje te maken. Vooral Lieve vond dit fantastisch. Ze zit sinds dit jaar op scouting, dus ze voelde zich natuurlijk geroepen om te helpen een vuurtje te maken. Dit vond ik toch wel een bijzonder momentje hoor, zo met mijn gezin op een prachtige plek om een vuurtje heen zitten.

Na een lekker maaltje was het bedtijd voor de meiden. Bij de ondergaande zon lazen we ze een verhaaltje voor en vielen ze snel in slaap. Vincent en ik zaten nog een tijd bij het kampvuur te kletsen en het mooie uitzicht te bewonderen.

De terugweg

Na een goede nacht slaap werden we rustig wakker van de vogelgeluiden om ons heen. Samen met de meiden heb ik een heerlijke ochtendduik in het meer genomen. Wat een rijkdom om op deze manier wakker te kunnen worden.

Lieve wilde heel graag nog een kampvuurtje maken, dus zo genoten we ook ’s ochtends van een gezellig vuurtje. Na het ontbijt was het tijd om onze spullen in te pakken, het vuurtje uit te maken en alles in de kano te laden. De terugtocht kanoden we in een keer terug. Op het laatst stond er wel flinke wind, dus moesten we hard peddelen om terug te komen. We waren dus blij dat we het advies van de man van de kanoverhuur hadden aangenomen!

En zo was ons avontuur alweer tot een einde gekomen. De meiden vonden het fantastisch en hebben het er nu – weken later – nog steeds over. Ik zou dit dus zeker nog een keer gaan doen en dan ook wel een tocht van meerdere dagen willen maken.

Praktische tips voor wildkamperen

Na 1 nachtje wildkamperen met kinderen kan ik me uiteraard geen expert noemen, maar hierbij toch mijn tips voor als je ook een keer wil wildkamperen met je kinderen.

Georganiseerd of zelf regelen?

Dit is uiteraard een persoonlijke keuze en afhankelijk van wat je zoekt. Op het moment dat je zelf al kampeerspullen hebt, kan ik een zelf georganiseerde trip zeker aanraden. Dit gaat je een heleboel geld schelen en zeker voor één of twee nachtjes is dat goed te doen. Bij de meeste kanoverhuurbedrijven hebben ze hier ervaring mee en kunnen ze je goed adviseren.

Heb je geen eigen kampeerspullen of wil je echt een langere toch maken (en zijn je kinderen al wat ouder), dan is een georganiseerde trip een goed alternatief. Je krijgt dan meestal alle spullen mee die je nodig hebt, een goede kaart en route. Een paar bekende organisatoren zijn: The Canoe Trip, SNP Natuurreizen en Canoe Tribe.

Wat moet je meenemen?

De beste tip die ik kan geven is: neem zo min mogelijk mee. Je hebt natuurlijk niet veel ruimte in een kano en hoe meer spullen je meeneemt, hoe zwaarder beladen je zult zijn. Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel een paar essentiële spullen die je mee moet nemen:

  • Tent en slaapspullen
  • Kookspullen (brandertje, pannen, borden, bestek etc.)
  • Minimale hoeveelheid kleding
  • Toiletspullen (let erop dat je biologisch afbreekbare producten meeneemt)
  • Water! Hoewel je op veel plekken in Zweden ook water uit meertjes kunt drinken is het natuurlijk handig om wel drinkwater mee te nemen. Wij gebruikten het water uit het meer wel om te koken maar hebben het niet gedronken.
  • Eten en drinken (helemaal leuk om eten mee te nemen dat je boven een vuurtje kunt roosteren)
  • Marsmallows (Deze waren wij helaas vergeten en het was toch wel erg jammer dat we nu niets boven het vuurtje konden roosteren.)

Lees je in in het Allemansratten

In Zweden geldt het Allemänsrätten (Allemansrecht), oftewel het recht om overal in Zweden te recreëren waar je wilt. Het betekent dat je vrij bent om je tent op te zetten waar je wil, bessen of paddestoelen uit de natuur te plukken en te wandelen, varen of paardrijden waar je wil. Er zitten echter wel wat voorwaarden aan, dus lees je van tevoren goed in. Hierbij de belangrijkste regels op een rij:

  • De allerbelangrijkste: respect voor de natuur. Laat de plek waar je kampeert dus precies zo achter zoals je hem aantrof.
  • Je wildkampeerplek mag niet in de buurt van huizen, landbouwgrond of een begrazingsgebied liggen.
  • Wees voorzichtig met het maken van een kampvuur. Zorg dat er geen risico is op uitbreiding van het vuur. Gebruik bij voorkeur een bestaande kampvuurplaats. Houd je kampvuur altijd goed onder controle, blijf in de buurt en zorg ervoor dat het vuur volledig gedoofd is als je weg gaat.

Tip: Meer weten over de voorwaarden van het Allemansrecht? Op de website van Visitsweden.nl staat een uitgebreid artikel met alle regels.


Conclusie

Houden jij en je kinderen wel van een beetje avontuur? Dan is een keer wildkamperen in Zweden echt een aanrader. Het is een unieke ervaring om alleen met je gezin midden in de natuur te zijn en weer even te ervaren hoe fijn het is om het juist even met minder spullen te doen.

Ik ben benieuwd, zou jij ook wel eens willen wildkamperen met je kinderen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *