Search
Close this search box.
natuur-hotspots-gooi-cover

5 heerlijke buiten speelplekken voor kinderen in het gooi

Inhoudsopgave

Lekker buiten spelen is niet alleen heel leuk, maar ook belangrijk voor kinderen. Zoals ik in een eerder artikel schreef heeft buiten in de natuur spelen veel positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen.Ik ga probeer dan ook regelmatig de natuur in te gaan met mijn kinderen.

In dit artikel deel ik dan ook mijn favoriete buiten speelplekken hier in het Gooi. Ik ben met mijn dochters van 3 en 5 jaar regelmatig op deze plekken te vinden. Vanaf mijn huis (in Bussum) zijn ze goed op de fiets te bereiken, maar ze hebben ook allemaal genoeg (gratis) parkeerplekken in de buurt, dus je kunt hier ook prima naartoe als je wat verder weg woont.

Lees ook: 4 tips om meer tijd door te brengen in de natuur met je kinderen

Lekker wandelen op landgoed Boekesteyn

1. Natuurmonumenten Boekesteyn (& café-restaurant Brambergen)

Op deze plek zijn wij regelmatig in het weekend te vinden. Je kunt hier heerlijk wandelen over landgoed Boekesteyn. Er is een paddenstoelenpad, wat ideaal is om kleine kinderen te stimuleren om te lopen of fietsen. Er staan enorme bomen en er heerst een rustgevende sfeer; heerlijk dus om ook even je eigen hoofd leeg te maken. Ook fijn: dankzij de brede paden en doordat hier geen auto’s kunnen rijden, kun je je kinderen lekker vrij laten rondlopen.

Naast het bezoekerscentrum is hier ook een restaurant/cafe waar je na de wandeltocht lekker kunt bijkomen. Ze hebben hier goede koffie, heerlijke appeltaart (ze serveren enorme stukken, dus goed om te delen!) en je kunt er ook prima lunchen. Naast het restaurant zit een speeltuintje waar kinderen zich goed kunnen vermaken, terwijl jij van een kopje koffie geniet.

Echt een aanrader dus!

Link google maps

2. Speeltuin de Erfgooier

Dit is een mooi onderhouden speeltuin, grenzend aan de prachtige Hilversumse heide. Doordat de speeltuin in een stukje bos ligt, hangt er een heerlijk rustgevende sfeer. Deze speeltuin wordt beheerd door een vereniging. Per kind betaal je €1,50 entree en daarvoor kunnen je kids zich gegarandeerd urenlang vermaken. Er zijn voor alle leeftijden wel leuke speeltoestellen te vinden, ook voor oudere kinderen, zoals een enorme klimpiramide. Verder is er o.a. een waterpomp (in een enorme zandbak), een doolhof en een natuur klimroute.

Je kunt hier ook voor een fijn prijsje koffie, thee en wat lekkers krijgen (verwacht geen barista havercapuchino, maar daar zijn de prijzen dan ook niet naar ;-)). Zeker als je kinderen wat ouder zijn (vanaf een jaar of 4/5) kunnen ze zich hier urenlang zelfstandig vermaken, terwijl jij op het terras een boek leest of bijkletst met een vriendin.

Link google maps.

3. Speelbos ‘t Laer

Dit is mijn favoriete, nieuwe speelplek voor mijn kinderen. Het heeft alleen 1 nadeel: je kunt er geen koffie krijgen. Dit is eigenlijk gewoon een stuk bos dat afgezet is voor kinderen om te spelen. Hier kunnen kinderen dus echt vrij in de natuur spelen. Denk aan: in bomen klimmen, hutten bouwen en verstoppertje spelen. Er is wel een waterpomp (hier kunnen mijn kinderen zich dus echt uren mee vermaken), een metallofoon (waarmee je muziek kunt maken door op hout te slaan) en een boomstammenpad. Maar er zit dus geen café of restaurantje. Wel staan er picknick bankjes en kun je dus gewoon je eigen eten en drinken meenemen. Dit is trouwens ook leuke plek om (gratis) een kinderfeestje te houden. Je hoeft dan vrij weinig te organiseren, want de meeste kinderen vermaken zich prima met hutten bouwen of de waterpomp.

Link google maps.

4.Theehuis Bos&hei

Dit is een combinatie van een bruin cafe (binnen) en een speeltuin (buiten). Er hangt een heerlijke ongedwongen sfeer. Het is hier zeker niet hip, maar toch (of misschien juist daarom) een van mijn favoriete plekken om naartoe te gaan met de meiden. Het is midden in het bos, je kunt hier heerlijk in de zon op het terras zitten en er is een speeltuin waar kinderen zich heel goed kunnen vermaken. Er is een overdekte zandbak (met zo’n 300 zandbakspullen), er staan allerlei auto’s en fietsjes en er is een groot speelhuis met glijbanen en meerdere schommels. Dit vind ik een ideale plek om naartoe te gaan als ik alleen met mijn kinderen ben. Terwijl zij in de speeltuin spelen, kan ik in alle rust een boekje lezen.

Bovendien kun je het goed combineren met een lekkere boswandeling. Je hier zelfs een kaboutertocht lopen. Voor zo’n €5,- per kind krijg je een knapzakje (inclusief drinken en lekkers) en kaboutermuts. Overal in het bos hangen grappige kabouters en bij bepaalde punten moeten kinderen een vraag beantwoorden. Zeker een aanrader!

Link google maps.

5. Kinderboerderij de Meent

Dit vind ik een leuke plek om naartoe te gaan op een zonnige dag. Het is een grote omheinde kinderboerderij, waar je kinderen vrij rond kunnen lopen. Ze kunnen hier knuffelen met de dieren. Er zijn onder andere cavia’s, konijnen, geiten, koeien, kippen en varkens te vinden. Verder is er ook een leuk speeltuintje voor kinderen (wel vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 3) en je kunt er heerlijk buiten op het terras zitten (of binnen op een minder mooie dag).

Link google maps.

Dit waren mijn favoriete plekken in het Gooi. Of je hier nou in de buurt woont of wat verder weg, ik vind ze alle vijf de moeite waard om te bezoeken. Laat het me zeker weten als je een van deze plekken hebt bezocht. Ik vind het leuk om te horen wat jij ervan vond. En heb je andere tips hier in de regio? Deel ze dan in de comments hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *