Search
Close this search box.
Vaker-natuur-in-met-kinderen-cover

4 tips om meer tijd door te brengen in de natuur met je kinderen

Inhoudsopgave

Uit een recent onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat kinderen steeds minder (zelfstandig) in de natuur spelen. Wellicht niet zo verwonderlijk, aangezien ander onderzoek juist aantoont dat het aantal uur dat kinderen aan een scherm gekluisterd zitten juist groeit, maar wel ontzettend jammer! Want spelen in de natuur is voor kinderen niet alleen leuk, het is ook nog eens heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Ik zie mijn eigen kinderen altijd enorm opbloeien van tijd doorbrengen in de natuur en probeer daar dan ook regelmatig tijd voor te maken. Daarom deel ik in dit artikel mijn 4 tips om meer met je kinderen de natuur in te gaan.

Waarom is spelen in de natuur zo belangrijk?

De natuur heeft een positief effect op kinderen (en natuurlijk eigenlijk op ons allemaal!). Sterker nog, diverse onderzoeken hebben aangetoond dat natuur een belangrijke bijdrage levert aan de totale ontwikkeling van kinderen. Zo draagt tijd in de natuur bij aan de ontwikkeling van hun motoriek, zintuigen, denkvermogen, concentratie en creativiteit. En spelen in de natuur is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden, omdat ze sneller vriendjes maken als ze buiten spelen.

4 tips om vaker de natuur in te gaan

De drempel om de natuur in te gaan kan ontzettend hoog zijn. Voor ons is het bos slechts 10 minuten lopen, maar toch voelt het soms als een opgave om hier naartoe te gaan. Zeker in de winter en bij slecht weer is het makkelijk om toch binnen te blijven.

1. Kies een vast moment in de week waarin je met je kids de natuur in gaat.

Om jezelf – en je kinderen te stimuleren – kun je een vaste middag in de week plannen, waarop je sowieso de natuur in gaat. Spreek met elkaar af dat je – weer of geen weer – sowieso gaat. Je zult merken dat het eigenlijk helemaal niet zo erg is om ook bij slecht weer naar buiten te gaan. Sterker nog, waarschijnlijk voelen jullie je allemaal beter. En in mijn ervaring hebben (jonge) kinderen sowieso geen problemen met slecht weer. Want wat is er nou leuker dan lekker in de regenplassen stampen?

2. Spreek af met andere gezinnen in de natuur

Samen is altijd leuker dan alleen, toch? Plan regelmatig een buitendate met andere gezinnen en hun kids. Zo kunnen de kids heerlijk ravotten en praat jij bij met je vriend(in)(en). Op deze manier stimuleer je ook meer het zelfstandig spelen in de natuur. Want ook dat is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

3. Maak het niet te groot (de natuur is dichterbij dan je denkt)

Je hoeft heus geen stuk te rijden of fietsen om de natuur in te gaan. Ook al woon je in de stad, meestal is de natuur dichterbij dan je denkt. Ga lekker het park in, of naar een speeltuin met wat struiken en laat je kinderen hier lekker spelen. Op deze manier maak je de drempel lager om de natuur in te gaan. Het is ook handig om een lijstje met leuke buitenspeelplekken te maken. Zo zijn er op veel plekken natuurspeeltuinen te vinden, waar je kinderen op een afgebakende plek toch vrij in de natuur kunnen spelen.

Lees ook: 5 heerlijke buiten speelplekken voor kinderen in het gooi

4. Boek een vakantie in de natuur

Houd bij het boeken of plannen van je vakantie rekening met de hoeveelheid natuur in de buurt. In mijn ervaring spelen kinderen buiten in de natuur veel zelfstandiger dan binnen. Zeker nu mijn kinderen ouder worden (3 en 5 jaar) kan ik ze buiten steeds meer hun eigen gang laten gaan. Daarom vind ik kamperen met kinderen ook ideaal. Ze spelen de hele dag buiten, meestal zijn er genoeg andere kinderen om mee te spelen en zelf word ik ook vrolijk van zoveel buiten zijn. En schrikt het woord kamperen je af omdat je absoluut niet in een tent wil slapen? Dan kun je tegenwoordig genoeg prachtige glampingtenten huren of huur je een huisje of bungalow op een camping. Grote kans dat dit je meest rustgevende vakantie ooit wordt (met kinderen dan ;-))

Lees ook: Yes, we hebben een seizoensplek op een natuurcamping

Bonus tip: Kies een opvang en/of school waar ze regelmatig de natuur in gaan

Toen wij op zoek gingen naar een kinderdagverblijf voor onze dochter, ben ik bewust op zoek gegaan naar een opvang in de natuur. Van vrienden hoorde ik over een zogeheten “boerderij-opvang” en dat leek me een prachtige ervaring voor mijn eigen kinderen. Helaas was zoiets bij ons in de buurt niet te vinden, maar we vonden wel een fantastische opvang midden in het bos. Hier gaan ze regelmatig met de kinderen het bos in en ook als ze op het plein spelen, zijn ze omringd door bomen. Nog steeds ben ik heel blij met deze keuze.

En ook bij het zoeken naar een basisschool hebben we hier rekening mee gehouden. Uiteindelijk hebben wij voor een vrijeschool gekozen, o.a. omdat ze op deze school 1 dag in de week naar de hei of het bos gaan. En ook het schoolplein heeft veel groene elementen, zoals bomen en struiken om tussen te spelen en een moestuin.

Door hier een bewuste keuze in te maken, weet ik dat onzen kinderen sowieso al een paar keer in de week in de natuur te vinden zijn en dat vind ik een fijn idee.

Vaker de natuur in

Je zult merken dat de drempel steeds later wordt, hoe vaker je met je kinderen de natuur in gaat. Bovendien zal het niet alleen een positief effect op je kinderen hebben, maar ook op jezelf. Niet alleen omdat al dat groen om je heen rustgevend werkt, maar ook omdat kinderen zich in de natuur veel beter en langer zelfstandig vermaken. Dus heb jij eindelijk tijd om dat boek uit te lezen of gewoon even stil te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *