Search
Close this search box.
review-kopetelefoon-jbl-cover

De leukste luisterboeken voor kleuters

Inhoudsopgave

Hoewel mijn dochters ook zeker filmpjes kijken, probeer ik de hoeveelheid schermtijd toch zoveel mogelijk te beperken. We hebben daarom de afspraak dat ze alleen filmpjes kijken voor het eten. Ze mogen dan een half uurtje wat kijken, zodat wij even rustig kunnen eten koken en opruimen.

Een leuk alternatief voor filmpjes kijken vind ik daarom luisterboeken! En gelukkig houden mijn dochters daar ook erg veel van. Zeker mijn kleuter van 5 kan helemaal op gaan in haar luisterboeken en luistert soms wel 1,5 uur achter elkaar.

Hoewel Lieve ook regelmatig luisterboeken opnieuw luistert, wil ze soms natuurlijk ook wel weer eens wat nieuws. Ik vind het soms wel moeilijk om leuke luisterboeken te vinden die geschikt zijn voor kleuters. Maar inmiddels heb ik een aardig lijstje van boeken waar ze uit kan kiezen. In deze blog deel ik 5 luisterboeken waar mijn kleuter graag naar luistert. zodat jij niet meer op zoek hoeft te gaan.

Tijdens onze camperreis door Portugal hebben de meiden regelmatig luisterboeken geluisterd tijdens het rijden.

Waar kun je leuke luisterboeken voor kleuters vinden?

Toen ik klein was hadden we in de auto een paar bandjes en cd’s met luisterboeken liggen, die elke vakantie grijs werden gedraaid. Erg veel afwisseling was er dus niet. Tegenwoordig kun je natuurlijk via allerlei streaming diensten en abonnementen toegang krijgen tot een enorme hoeveelheid luisterboeken. Ik zet degene die ik zelf het meest gebruik voor je op een rijtje.

Kobo plus

Zelf heb ik een Kobo Plus abonnement voor mijn e-reader. Ik hou zelf ook erg van lezen, dus ik vind zo’n abonnement ideaal. Lang niet alle boeken zijn er gratis op te vinden, maar met keuze uit honderdduizenden boeken, is er toch altijd wel iets leuks te vinden. Je kunt kiezen uit drie verschillende abonnementen: Kobo Plus Lezen (alleen e-books), Kobo Plus Luisteren (alleen luisterboeken) en Kobo Plus Lezen & Luisteren (zowel e-books als luisterboeken). Ik heb zelf dit laatste abonnement, waardoor ik ook kan kiezen uit luisterboeken voor de meiden.

Een Kobo Plus Lezen of Luisteren abonnement kost €9,99 per maand en een Kobo Plus Lezen & Luisteren abonnement kost €12,99 per maand. De eerste 30 dagen luister je gratis.

Spotify

Hoewel je Spotify misschien vooral gebruikt voor het luisteren naar muziek, zijn er tegenwoordig ook allerlei luisterboeken te vinden op dit platform. Het voordeel van Spotify is dat je er in principe gratis gebruik van kunt maken. Het nadeel is dan alleen dat je tussendoor reclame krijgt. Dat is bij luisterboeken natuurlijk niet zo fijn en al helemaal niet voor (jonge) kinderen. Zelf heb ik al jarenlang een abonnement bij Spotify, omdat ik ook veel muziek luister via dit platform. En tegenwoordig gebruik ik Spotify dus ook regelmatig voor luisterboeken voor mijn kinderen.

Spotify premium kost €10,99 per maand en de eerste maand luister je gratis.

Bookbeat & Storytel

Twee andere abonnementsdiensten voor luisterboeken zijn Bookbeat en Storytel. Beide richtten zich in eerste instantie vooral op het aanbieden van luisterboeken, maar tegenwoordig kun je bij beiden diensten ook e-books vinden. Ik heb zelf geen abonnement op deze diensten, maar onlangs had ik wel een proefabonnement op Bookbeat (van 1 maand). En ook hier zijn zeker leuke kinderboeken te vinden. Omdat ik zelf dus al een abonnement op Kobo Plus en Spotify heb, vind ik het niet nodig om ook nog een abonnement op een van deze twee diensten te nemen. Maar als je bijvoorbeeld geen Kobo e-reader hebt, dan kunnen bookbeat en storytel ook zeker interessante opties zijn!

Bookbeat biedt 2 abonnementen. Het Basic abonnement kost €8,99 per maand en daarvoor kun je 20 uur per maand luisteren. Het Premium abonnement kost €10,99 en daarvoor kun je 100 luisteren. De eerste 30 dagen zijn gratis.

Storytel kost €13,99 per maand en daarvoor kun je onbeperkt lezen en luisteren. Ook hier luister je de eerste 30 dagen gratis.

De 5 favoriete luisterboeken van mijn dochter (5 jaar):

Als het goed is heb je nu een idee van waar je leuke luisterboeken voor kleuters kunt vinden. Toch kan het lastig zijn om binnen zo’n abonnement een geschikt luisterboek te vinden. Het aanbod in luisterboeken is over het algemeen heel groot, maar ik vind het vaak lastig om goed te filteren op boeken die geschikt zijn voor kleuters. Daarom zet ik de 5 luisterboeken waar Lieve het meest naar luistert voor je op een rijtje:

1. Pluk van de Petteflet (Kobo Plus, Spotify, Bookbeat & Storytel)

Dit boek van Annie M.G. Schmidt is natuurlijk echt een klassieker. En wat mij betreft – nog steeds! – een van de leukste voorleesboeken voor kleuters. Het boek gaat over Pluk die met zijn rode kraanwagen op zoek is naar een huisje. Hij komt terecht in de torenkamer van de Petteflet. Hier maakt hij meteen nieuwe vrienden: Dollie de Duif, Zaza de kakkerlak, meneer pen, Aagje en de Stampertjes. Samen beleven ze allemaal mooie avonturen.

Het leuke aan dit boek vind ik dat het verhaal echt één geheel is, in plaats van allemaal losse hoofdstukken zoals bij veel voorleesboeken voor kleuters het geval is. Het wordt bovendien prettig en rustig voorgelezen door Flip van Duijn (ik kom er tijdens dit schrijven achter dat dit de zoon van Annie M.G. Schmidt is, hoe mooi is dat!).

Los van de keren dat wij dit boek zelf aan Lieve hebben voorgelezen heeft ze het luisterboek ook zeker meer dan 10 keer geluisterd. Wat mij betreft echt een aanrader dus!

2. De Zoete Zusjes (Kobo Plus & Bookbeat)

Op dit moment zijn de boeken van de Zoete Zusjes favoriet bij Lieve. Deze boeken gaan over Saar en Janna, beter bekend als de Zoete Zusjes. Deze zussen hebben samen (blijkbaar; ik kende ze niet) een populair YouTube kanaal. De boeken zijn geschreven door hun moeder, Hanneke de Zoete. In elk boek beleven Saar en Janna allerlei leuke dingen in hun dagelijks leven.

Op Kobo Plus staan zo’n twaalf verschillende delen, dus je kunt ze volop afwisselen.

3. Giechelvisjes & knuffeldiefjes (Kobo Plus, Spotify, Bookbeat & Storytel)

Dit boek, geschreven door Carry Slee, gaat over Mark en Eefje die met hun hond Boef op vakantie gaan naar Terschelling. Onderweg naar het eiland en tijdens de vakantie zelf, beleven ze allerlei avonturen! Een leuk boek voor kinderen vanaf 4 jaar. Mijn dochter ligt regelmatig in een deuk bij dit boek en dat vind ik altijd een goed teken.

4. Meester Max en de minimonsters (Kobo Plus, Bookbeat & Storytel)

Dit luisterboek heeft mijn dochter ook tientallen keren geluisterd (zo vaak, dat ik er gek van werd ;-)). Het boek is geschreven en voorgelezen door Rindert Kromhout. Het gaat over de kleuterklas van Bram. Zijn juf is ziek en daarom komt de directeur – meester Max – invallen. Veters strikken, blubberkastelen en melk met beestjes – er gebeurt van alles in deze klas. Lieve vond vooral het verhaal over poep op het schoolplein fantastisch en kwam de eerste keer niet meer bij van het lachen.

Er is ook een tweede deel, Meester Max en het Wiebelkind, dat ook beschikbaar is op Kobo Plus.

5. Lotje in de dierentuin (Kobo Plus, Bookbeat, Storytel)

Dit boek van Jaap ter Haar is al bijna 60 jaar oud! Gelukkig is dit luisterboek een herziene uitgave, waardoor het taalgebruik is aangepast naar de huidige tijd. Het verhaal zelf is nog steeds ontzettend leuk: Lotjes vader is dierenarts en op een dag verhuizen ze met het gezin naar een dierentuin. Lotje vindt dat natuurlijk prachtig en beleefd hier allerlei avonturen. Zo wordt er een nijlpaardje geboren, ontsnappen er twee chimpansees uit het apenverblijf en wandelt een klein meisje de leeuwenkooi binnen.

Andere luisterboeken tips

Hopelijk haal je wat leuke tips uit dit lijstje! Ik heb door het maken van deze blog zelf ook weer wat nieuwe inspiratie gekregen (zo zag ik bijvoorbeeld de boeken van X van Carry Slee voorbij komen. Deze ga ik binnenkort uitproberen bij mijn kleuter.

Tip
Tegenwoordig hebben onze meiden allebei een eigen koptelefoon, zodat ze hun eigen luisterboeken kunnen luisteren. Wij hebben voor de JBL JR310BT kinder koptelefoon gekozen. Hier kun je mijn review lezen van deze koptelefoon.

Overigens luistert Lieve ook soms ook naar boeken voor iets oudere kinderen, zoals Dolfje Weerwolfje en de Gorgels. Deze vond ze ook erg leuk, maar zeker de Gorgels vond ze wel echt spannend (ze vraagt nu regelmatig of de Groenbek Brutelaar niet echt bestaat ;-)). In dit lijstje heb ik daarom alleen boeken opgenomen die echt geschikt zijn voor kleuters (4 tot 6 jaar).

Laat me in de comments vooral weten of je wat aan deze tips gehad hebt en of je nog leuke aanvullingen hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *