Search
Close this search box.
seizoensplek-cover-foto

De voor- en nadelen van een seizoenplaats

Inhoudsopgave

Sinds kort hebben wij een seizoenplaats op een natuurcamping bij ons in de buurt. Tot een paar maanden geleden vond ik een seizoenplaats maar een suf idee. Waarom zou je elke keer naar dezelfde plek willen gaan? Nee, een seizoenplaats was niets voor mij, dacht ik.

Tot ik een paar weken geleden aan het nadenken was over onze plannen voor de zomer, en het me leuk leek om – naast onze vakantie naar Zweden – af en toe een paar nachtjes met de meiden weg te gaan. En zo begon het idee van een seizoenplaats ineens toch aantrekkelijk te worden. En – toeval of niet – een paar dagen later kwam ineens de mogelijkheid op mijn pad om een seizoenplaats inclusief stacaravan op de natuurcamping bij ons in de buurt over te nemen. In een eerdere blog vertel ik je er alles over!

De voordelen van een seizoenplaats

En nu we deze plek een paar weken hebben, kan ik me niet meer voorstellen dat ik eerst zo negatief over een seizoenplaats dacht. Wie weet heb jij hetzelfde, daarom leek het me leuk om in deze blog de voordelen van een seizoenplaats op een rijtje te zetten.

1. Altijd een vakantiegevoel

Een van de grootste voordelen van een seizoenplaats is dat je er heel makkelijk heen kunt. Je hebt een vaste plek waar je naartoe kunt gaan, zonder steeds opnieuw te hoeven zoeken naar een vakantieverblijf, of steeds je tent of caravan op te moeten zetten. Dit verlaagt de drempel om weg te gaan enorm. En daardoor heb je dus veel vaker een vakantiegevoel!

Omdat de camping waar wij onze seizoenplaats hebben net buiten ons dorp ligt, gaan we er dus heel makkelijk naartoe. Zodra ik het campingterrein op loop en de vogeltjes hoor fluiten, heb ik meteen een vakantiegevoel. Wij gaan er dan ook niet alleen in het weekend heen, maar ik ben er ook geregeld doordeweeks te vinden. Soms slapen we er dan ook daadwerkelijk en soms ben ik er alleen overdag, maar een vakantiegevoel krijg ik er sowieso van.

2. Veel meer buiten en in de natuur

Eén van de dingen die ik denk ik het fijnst vind aan onze seizoenplaats is dat we daardoor veel meer buiten en in de natuur zijn. Wij staan op een natuurcamping midden in het bos en ons plekje is omringt door bomen en groen. We horen de vogeltjes fluiten, zien muisjes rondscharrelen en er springt regelmatig een konijntje voor me uit als ik naar het toiletgebouw loop. Heerlijk vind ik dat!

Bovendien zijn we veel meer buiten, ook al is het niet zulk lekker weer. De afgelopen weekenden was het voor de tijd van het jaar (juni) erg fris en wisselvallig. Toch waren we steeds op de camping en zaten we het grootste gedeelte van de dag buiten. Als we thuis waren geweest, waren we er misschien even uit geweest voor een boswandeling, maar zouden we echt niet de hele dag buiten in de tuin gaan zitten. Maar eigenlijk was het echt prima weer om buiten te zijn.

En zeker voor mijn kinderen vind ik het heerlijk dat ze nu zoveel meer buiten spelen. Ze vermaken zich uren op onze plekje met hutten bouwen, modderprutjes maken of voetballen. Ze spelen hier veel zelfstandiger dan thuis, simpelweg omdat hier zoveel te beleven is!

3. Een tweede (t)huis

Eigenlijk creëer je met een seizoenplaats een tijdelijk tweede huis. Of je nu een caravan, stacaravan of tent neerzet, je kunt er helemaal je eigen plekje van maken.

Wij hebben zelf een stacaravan en het voordeel daarvan vind ik dat je – ook binnen – lekker de ruimte hebt. Daardoor is het ook prima om hier te zijn als het weer wat minder is. Ik had bijvoorbeeld laatst met een vriendin bij de stacaravan afgesproken terwijl het de hele dag regende. We zaten heerlijk knus binnen, terwijl de regen op het dak tikte.

Daarnaast vind ik het leuke aan een seizoenplaats dat je er echt je eigen plek van kunt maken. Wij hebben bijvoorbeeld twee palletbanken gemaakt, een picknicktafel neer gezet en een tipi-tent van takken uit het bos gemaakt voor de meiden. Ook hebben we een luifel, inclusief sfeervolle lichtjes en gezellige vlaggetjes.

4. Goedkoop het hele seizoen op vakantie

Over het algemeen is een seizoenplaats een goedkope manier van vakantie. Hoeveel je voor een seizoenplaats betaalt verschilt natuurlijk per camping en de periode waarin je de plaats huurt, maar in verhouding betaal je een stuk minder dan een “losse vakantie”.

Een seizoenplaats kost op onze camping bijvoorbeeld €1.267,-. Voor dat bedrag mogen wij van half april t/m half september gebruik maken van de plek. Daarnaast komen er nog kosten bij voor het stroomgebruik en de stalling van onze stacaravan. In totaal zal dit uitkomen op een bedrag rond de €1800. Omgerekend betalen we dus zo’n €80 per week voor deze plek.

De nadelen van een seizoenplaats

1. Op en afbouwen kan tijd kosten

Een van de nadelen van seizoenskamperen kan zijn dat het relatief veel tijd kost om je plek op- en af te bouwen. Zo moet je je kampeermiddel op je seizoenplaats krijgen en de hele aankleding verzorgen. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat op het moment dat je er daarna nauwelijks meer omkijken naar hebt.

Bovendien kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Ik vind het zelf heel leuk om alle verschillen bij ons op de camping te zien. Op sommige plekken staat alleen een kleine caravan met een tafel en klapstoelen ervoor. En andere plekken zijn uitgebouwd met veranda’s en overkappingen.

2. De plek kan saai worden

Voordat ik uberhaupt nadacht over een seizoenplaats, leek het idee van seizoenskamperen me vooral saai. Als je steeds weer naar dezelfde plek gaat, heb je het op een gegeven moment wel gezien, was mijn idee. En hoewel dat voor sommige mensen wellicht uiteindelijk zeker het geval is, heb ik daar zelf nog helemaal geen last van.

Ik denk wel dat het erg belangrijk is om de juiste camping & omgeving uit te kiezen. En vooral goed na te denken over waar je naar op zoek bent. Zelf wilde ik vooral een rustige plek in de natuur, waar de kinderen de vrijheid hebben om veel buiten te spelen. En dat is precies wat onze camping ons biedt. Omdat het een natuurcamping is, zijn we omringt door natuur en hangt er een heerlijk rustige sfeer. En toch is het – zeker in het weekend – niet saai.

Maak dus voordat je een plek uitkiest, dus een duidelijk wensenlijstje voor jezelf en ga ook zeker een keer kijken voordat je een definitieve keuze maakt. In deze blog geef ik je nog meer tips die je helpen bij het maken van een keuze voor een geschikte seizoenscamping.

Conclusie

Zoals je ziet heeft een seizoenplaats dus zowel voor- als nadelen. Voor ons wegen de voordelen in ieder geval ruim op tegen de nadelen. Vooral het vakantiegevoel en een tweede thuis, maakt dat deze seizoenplaats echt een verrijking voor ons leven is. Of een seizoenplaats iets voor jou is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren. Maar zo lang je rekening houdt met jouw eigen wensen en voorkeuren, denk ik dat er voor de meeste mensen zeker een leuke seizoenplaats te vinden is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *